متن خبر:
کنفرانس تخصصی «راهبردهای توسعه کشاورزی ارگانیک در ایران در افق 1404» به میزبانی پژوهشکده علوم محیطی و با مشارکت انجمن علمی کشاورزی بومشناختی ایران، شرکت پارسگواه و مرکز صلح و محیط زیست در تاریخ ششم تیر ماه برگزار شد.
در این کنفرانس یک روزه که با حضور دکتر مجتهد شبستری نایبرئیس هیات مدیره مرکز صلح و محیط زیست، دکتر قرهیاضی رئیس انجمن زراعت و اصلاح نباتات و رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشور، جمعی از مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی، موسسه استاندارد، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اتاق بازرگانی مشترک ایران و آلمان، سازمان اتکا و تولیدکنندگان برجسته ارگانیک کشور، جمعی از استادان دانشگاه و نیز آقایان الینگهاوس مدیرعامل و اشتفان آندره مدیر بازرگانی هولدینگ ارگانیک Kiwa BCS آلمان برگزار شد، مهمترین موضوعات و چالشهای مربوط به کشاورزی ارگانیک ایران و راهکارهای توسعۀ آن مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدای این کنفرانس، دکتر لیاقتی رئیس پژوهشکده علوم محیطی و انجمن علمی کشاورزی بومشناختی ایران ضمن خوشامد به میهمانان داخلی و خارجی به تبیین موضوع همایش پرداخت و با اشاره به پیشینه کشاورزی اکولوژیک و سالم در ایران اظهار داشت: روشهای نامناسب کشاورزی طی چند دهه گذشته در کشور، از جمله الگوهای نامتناسب کشت موجب پیامدهایی جدی برای کشاورزی کشور شد که مهمترین و ملموسترین آنها بحران فعلی آب در کشور است.
وی افزود: کشاورزی ارگانیک میتواند با بهرهگیری از ظرفیتهای کشور و اصلاح روشها و سیستمهای رایج کشاورزی نقش موثری در اصلاح کشاورزی و ارتقای بهرهوری آن داشته باشد.
دکتر علیرضا کوچکی استاد دانشگاه فردوسی مشهد، عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی و بنیانگذار کشاورزی ارگانیک کشور سخنران بعدی این کنفرانس بود که با اشاره به برخورداری ایران از یک «تمدن غذایی» تاکید داشت که ایران به عنوان یکی از خاستگاههای کشاورزی در جهان همواره بر الگوهای پایدار و بومسازگار تاکید داشته و با این حال، کشاورزی رایج فشرده موجب زوال پایداری و بهرهوری این نظامهای تولیدی شده است.
وی اظهار داشت: در کشاورزی ارگانیک کارکرد مقدم بر عملکرد است و اگر عملکرد در کشاورزی ارگانیک کاهش یابد باید توجه کنیم از آنجا که عملکرد جزئی از کارکرد است و سایر مولفههای کارکردی در کشاورزی ارگانیک بهبود مییابد، کارکرد نهایی سیستم ارگانیک بالاتر و کارآمدتر است.
وی همچنین به خلأ موجود در ابعاد اجتماعی- اقتصادی کشاورزی ارگانیک در ایران اشاره و خواستار توجه به این ابعاد شد.
در ادامه کنفرانس، دکتر دانشیان، مدیرکل دفتر محیط زیست و توسعه پایدار و مدیر دفتر منابع انسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به تبیین اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در راستای تولید محصولات سالم و ارگانیک و برنامههای تقنینی این وزارتخانه در این حوزه پرداخت.
دکتر رضاپناه، مدیر قطب کشاورزی ارگانیک وزارت جهاد کشاورزی نیز با مقایسه تطبیقی کشاورزی ارگانیک در ایران و ترکیه بر ضرورت طراحی پلاتفرم فناوری ویژۀ کشاورزی ارگانیک در کشور تاکید کرد و گفت: این موضوع از اولویتهای قطب کشاورزی ارگانیک است.
در ادامه، مهندس ادریسی معاون مرکز ملی تایید صلاحیت ایران به موضوع استانداردهای کشاورزی ارگانیک در کشور پرداخت و اشاره کرد استاندارد ملی ارگانیک ایران 11000 اصلاح شده و ویرایش دوم آن در دست انتشار است.
در پانل دوم این کنفرانس، آقایان الینگهاوس و آندره ضمن معرفی مجموعۀ Kiwa BCS و اهداف آن به تشریح فعالیتهای خود در ایران پرداخته و آمادگی خود را برای توسعۀ برنامهها و فعالیتهای این مجموعه در ایران اعلام کردند.
در ادامه این پانل، تعدادی از تولیدکنندگان ارگانیک کشور به بیان دیدگاهها و تجارب خود پرداختند. مهندس بلندنظر، تولیدکننده زیتون ارگانیک بر محوریت آب در تولیدات ارگانیک و ضرورت افزایش بهرهوری آب سخن گفت و مهندس باباجانی، تولیدکننده برنج ارگانیک به تجارب ارزشمند حاصل از برنامههای آموزش کشاورزان (از جمله پروژه «مدرسه در مزرعه» که با همت پژوهشکده علوم محیطی طی چند سال در مازندران اجرا شد) و تاثیر آن بر اقبال کشاورزی ارگانیک در میان کشاورزان اشاره کرد و افزود فقدان دستورالعملهای فنی تولید ارگانیک یکی از خلأهای جدی این حوزه است که باید برطرف شود.
در ادامه مهندس ابراهیمی ورکیانی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مهندس سلاطین از مدیران اتکا نظرات خود را تبیین و آمادگی سازمانهای خود را برای بسط و گسترش کشاورزی ارگانیک در کشور اعلام کردند.
در این بخش، دکتر نجفی استاد پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی به تجارب صادرات گیاهان دارویی توسط شرکت دانشبنیان متبوع خود به کشور آلمان و چالشها و فرصتهای آن پرداخت.
در انتهای این کنفرانس و پس از ضیافت افطار، تفاهمنامه همکاری میان پژوهشکده علوم محیطی و مجموعه Kiwa BCS برای همکاریهای پژوهشی، آموزشی و دانشمحور مصوب و مقرر شد این همکاریها با مشارکت جدی انجمن علمی کشاورزی بومشناختی ایران و دیگر نهادهای مربوط به سرعت عملیاتی گردد.
گروه خبری: خبر روز
تاریخ ثبت خبر: 1394/04/13
تاریخ انقضای خبر: 1394/04/20
ویژه: بلی
گروه منبع: پژوهشکده ها
منبع: پژوهشکده علوم محیطی
تعداد مشاهده: 1,354