متن خبر:
پروفسور موتانوف رئیس دانشگاه الفارابی و هیات همراه، چهارشنبه 26آذرماه از دانشگاه شهید بهشتی بازدید کرد؛ وی همچنین در مراسم تقدیر از پژوهشگران دانشگاه شهید بهشتی حضور یافت و به ایراد سخنرانی پرداخت.
متن سخنان پروفسور موتانوف به شرح زیر است:
همکاران، دانشجویان و میهمانان محترم این نشست!
در وهلهی اول خواهشمندم که به من این اجازه را بدهید که بابت فراهم آوردن امکان سخنرانی در حضور دانشجویان و اساتید محترم دانشگاه شما کمال تشکر را داشته باشم. گفتنی است این سخنرانی در حضور شما برای من امری کاملاً نمادین در روز استقلال جمهوری قزاقستان می باشد.
قبل از پرداختن به موضوع اصلی سخنرانی می خواستم قدری از جمهوری قزاقستان سخن به میان آورم.
طی بیش از 20 سال اخیر جمهوری قزاقستان به یکی از دول کلیدی دولت های اوراسیایی مبدل شده است که در سیاست جهانی نقشی بسزایی را ایفا می کند. در جامعه جهانی، سیاست داخلی قزاقستان همسو با تأمین و برقراری تفاهم و تعامل میان ادیان، مذاهب و فرهنگهای نمایندگان تمام ملیتهای قزاقستان و نمایندگان مردم قزاقستان است.
کشور ما یکی از اعضای مهم و فعال سازمان های بین المللیای همچون سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری اروپا، سازمان شانکهای، اتحادیه ی کشورهای مستقل و غیره می باشد. قزاقستان از دیدگاه جامعه جهانی به عنوان مولد ثبات و الگوی پایدار پیشرفت و ترقی کشور در عرصه ی بین المللی به شمار می رود.
کشور ما مشتاق به گسترش و عمق بخشیدن به گفتگوی تمدن ها می باشد و همواره از این گفتگوها حمایت کرده است و آمادگی خود را برای حضور در اقدامات بین المللی که باعث نزدیک شدن و تفاهم میان غرب و شرق بر سر مسایل کلیدی جهان معاصر می باشد اعلام داشته است.
قزاقستان در حال تحقق بخشیدن طرح «جاده ی ابریشم نوین» با هدف احیای نقش تاریخی کشوری که به تدریج درحال تبدیل به بستر بزرگ تجاری-بازرگانی و کوریدور ترانزیت یا به عبارت دیگر پل ارتباطی مناطق اروپا و آسیا است می باشد.
رئیس جمهور قزاقستان ن.آ. نظربایف در راستای حل چالش های پیش روی کشور سیاستهای جدید اقتصادی قزاقستان را در راستای تداوم اصلاحات ساختاری در نظام اقتصادی کشور، توسعه و گسترش آموزش کشور، بخش بهداشت و درمان و کشاورزی ابلاغ داشته است.
در راستای برنامه ی صنعتیسازی کشور، 10 مرکز آموزش عالی با هدف برقراری ارتباط علم با عرصه های مختلف اقتصادی و صنعتی و تربیت نیروهای متخصص تعیین گردیده اند. رئیس جمهور سفارش بر ایجاد زیرساختهای اعتباری و فنی این مراکز آموزشی را داشته است و برای نیل به این هدف مبلغ به میزان 10 میلیارد تِنگه تا سال 2017 اختصاص داده است.
سیاست نوین اقتصادی قزاقستان که در بالا بدان اشاره شده است، برنامه ای کاملاً روشن و واضح برای نیل به اهداف راهبردی قزاقستان 2050 می باشد.
رئیس جمهور همچنین چارچوب و اهداف سیاسی دقیق نظام آموزش عالی کشور را مبنی بر اینکه «تا سال 2020 میلادی دو مرکز آموزش عالی قزاقستان باید در نظام رتبه بندی دانشگاه های جهان قرار گیرند» و یکی از آنها دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی می باشد تعریف کرده است.
تحقق این اهداف مستلزم تغییر اساسی در تمامی زمینه های فعالیت و عملکرد دانشگاه های جمهوری قزاقستان است. دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی ضمن برخورداری از جایگاهی برتر به عنوان مرکز آموزشی و مرکز جهانی برنامه ی سازمان ملل «تاثیر آکادمی» در زمینه ی پیشرفت و توسعه ی پایدار، نقشی کاملاً فعال در عرصه ی تحصیلی، آموزشی و علمی در سطح جهانی دارد.
دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی به عنوان بزرگترین دانشگاه قزاقستان به شمار می رود که در آن در حدود 20 هزار دانشجو از اقصی نقاط کشور و از آن سوی مرزهای دور و نزدیک مشغول به تحصیل هستند. این دانشگاه در 14 دانشکده مشغول به تربیت متخصصین در 180 تخصص در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می باشد. تربیت این متخصصین به 3 زبان، با حضور 2000 استاد عالی رتبه صورت می پذیرد و در این میان بیش از 1000 پروفسور و دانشیار، بالغ بر 60 آکادمیسین و بیش از 70 دارنده ی جوایز و نشانهای دولتی و غیر دولتی فعالیت می کنند.
دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی به عنوان قدیمیترین مرکز آموزش عالی کشور با برخورداری از زیرساختها و امکانات پیشرفته قابلیت تبدیل شدن به یک دانشگاه بین المللی علمی و پژوهشی را دارد.
نتایج رتبه بندی دانشگاه های دنیا که معیار سنجش و ارزیابی آنها بر ارزیابی فعالیت و عملکرد دانشگاه های پزوهشی فعال در فضای زبانی انگلیسی استوار است گواهی بر موفقیت آمیز بودن سیر ارتقاء دانشگاه می باشد. به همین علت جایگاه این مرکز آموزش عالی در رتبه بندی بین المللی یکی از ملاک های مهم در مسیر ایجاد دانشگاه نسل سوم می باشد.
بر اساس اطلاعات موسسه معتبر بین المللی انگلیس QS World University Ranking در سال 2014 دانشگاه الفارابی با کسب رتبه 305 در لیست 300 دانشگاه معتبر جهان قرار گرفت. همچنین بر اساس اطلاعات موسسه ی رتبه بندی دانشگاه ها QS این دانشگاه رتبه ی سوم را در میان دانشگاه های کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) و مقام اول را در میان دانشگاه های جمهوری قزاقستان دارا می باشد. دانشگاه الفارابی در آسیای مرکزی تنها دانشگاهی است که مفتخر به کسب نشان عالی 3 ستاره ی سازمان معتبر بین المللی QS-STAR در زمینه ی ارایه خدمات آموزشی در چارچوب استانداردهای جهانی شده است. دانشگاه موفق به کسب اعتبار نامه ی بین الملی از طرف موسسه های مشهور و معتبر خارجی AQUIN و ASIIN شده است. کارفرمایان و صاحبان صنایع، صلاحیت حرفهای و بنیه قوی علمی دانش آموختگان دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی را مورد تمجید قرار میدهند. (اسلاید 15)
برنامههای آموزشی مشترک با دانشگاههای آمریکا، اروپا و آسیا بصورت موفقیتآمیزی با تحویل دو سویه ی دیپلم بین المللی و گواهینامه اجرا شده اند. این امر خود گواهی بر عملکرد عالی دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی در حیطه ی آموزشی جهانی می باشد. امروزه مدرک تحصیلی دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی تقریباً در تمامی رشته ها و تخصص ها با دانشگاه های معتبر دنیا در یک رتبه قرار دارد.
هر ساله دانشگاه های مشترک اعم از دانشگاه سازمان همکاری شانگهای و دانشگاه اتحادیه کشورهای مستقل در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو می پذیرد.
دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی بصورت فعال در تمامی برنامه های اتحادیه اروپا شرکت دارد، که این امر خود باعث هماهنگی بیشتر در راستای اجرای مفاد موافقتنامه ی سیستم ارزشیابی یکسان اروپایی (فرایند بالونسکی) می شود و سیاست آکادمیکی دانشگاه ها به استانداردهای اروپایی را نزدیک می کند.
جا به جایی دانشگاهی دانشجویان که در چارچوب آن نه تنها دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری، بلکه دانشجویان مقطع کارشناسی نیز برای تحصیل به مراکز معتبر آموزش عالی در دنیا اعزام می شوند بصورت فعال در حال انجام شدن است. تنها در سه سال اخیر تعداد 3,5 هزار دانشجو دوره کار آموزی تحصیلی خود را در دانشگاه های خارجی گذراندند.
دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی بصورت موفقیتآمیزی با تعدادی بالغ بر 400 دانشگاه بزرگ جهان همکاری دارد. در کلاس های درس دانشگاه ملی قزاقستان سخنرانی علمی و مشاوره، رایزنی علمی و تبادل تجربیات علمی 150 دانشمند برجسته خارجی که 7 تن از آنها دارنده جایزه ی نوبل نیز هستند صورت می گیرد.
دانشجویان دانشگاه نه تنها بر اساس برنامه های معتبر بین المللی تعلیم می بینند بلکه این امکان را هم دارند که مدرک تخصصی بین المللی دریافت کنند. به عنوان مثال بِرَند جهانی آمریکا یعنی شرکت «Hewlett-Packard» در دانشگاه ملی قزاقستان یک مرکز معاصر علمی-آموزشی افتتاح کرده است. شرکت ژاپنی «Konikca minolta» در دانشگاه آزمایشگاه فناوری های پیشرفته بنا کرده است.
یکی از طرح های عظیم دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی ایجاد خوشه های نوآوری «مهندسی و فناوری پیشرفته» با همکاری و مشارکت پارک علم و فناوری «آلتااو» می باشد. 9,5 میلیارد تِنگه برای احداث پارک علم و فناوری، مرکز رشد، مرکز صنعتی و تولیدی، آزمایشگاه های موسسات علمی-پژوهشی و خوابگاه مجهز و راحت با ظرفیت اسکان 1500 نفر دانشجو و دانشمندان جوان اختصاص یافته است.
در راستای ارتقای جایگاه دانشگاه در عرصه های جهانیِ علمی و آموزشی دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی در سال 2011 میلادی انجمن بین المللی دوستان را افتتاح کرده است. و هم اکنون در ترکیب این انجمن بالغ بر 250 دانشمند خارجی و همکاران از اقصی نقاط جهان مشارکت دارند.
امروز دانش آموختگان ما در عرصه های مختلف اقتصادی، مدیریت دولتی و دیگر حیطه ها فعالیت دارند.
دانشگاه ما در میان دانشگاه های کشورهای مستقل مشترک المنافع تنها دانشگاهی است که در در نشست بین المللی «RIO+20» در مجمع جهانی سازمان ملل متحد در برزیل، در راستای حمایت از طرح های ریاست جمهوری کشور قزاقستان یعنی «راهبرد جهانی برای توسعه انرژی های پاک» و «پُلِ سبز»، طرحی را تحت عنوان «پل سبز برای همه ی نسل ها» ارایه کرده است.
امسال در دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی یک مرکز منطقه ای آسیای مرکزی برای توسعه ی پایدار در چارچوب برنامه ها و طرح های یونسکو- UNITWIN ایجاد خواهد شد. در همین راستا دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی سومین نشست رؤسای دانشگاه های آسیا، که خود نقشی بسزایی در فرایند همگرایی و یکپارچه سازی در منطقه ی آسیا دارد برگزار کرده است
در این نشست نمایندگان 40 کشور طرح « مدل توسعه پایدار» را مورد بررسی قرار داده و تصویب کرده اند.
در همین راستا از 5 لغایت 7 نوامبر ما با همکاری و مشارکت آکادمی جهانی علوم و فنون و کنسرسیوم دانشگاه های جهان، همایش بین المللی در سطح جهانی با موضوع « پارادایم جدید توسعه انسانی پایدار – G-Global –قالب گفت و گوی جهانی»، با حضور رئیس پارلمان جمهوری قزاقستان ک-ژ. توکایِف و همچنین دانشمندان فرهیخته، و نمایندگان سازمانهای بزرگ و تأثیر گذار بین المللی چون باشگاه روم، جنبش بین المللی اروپا، صلیب سبز بین الملل، موسسه دیپلماسی فرهنگی، مرکز بین المللی «نظامی گنجوی»، مشارکت و همکاری برای تغییر، پوگواش و غیره.
از ویژگی های اصلی این همایش، که بازتاب گسترده ای در رسانه های معتبر جهان به همراه داشته است، این بود که اولین بار در آن مشکلات و چالش های تعریف یک پارادایم جدید توسعه انسانی پایدار در قالب G-Global – بستری برای گفتگوی جهانی - که از طرف رئیس جمهور کشورمان جناب آقای ن.آ. نظربایف طرح شده است مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند.
علاوه بر آن، موضوع کنفرانس فوق الذکر بازتاب گسترده ای نیز در جریان برگزاری نشست جهانی یونسکو در تاریخ 10 لغایت 12 نوامبر در شهر ناگویای ژاپن داشت که خود به عنوان نقطه ی عطفی در پایان دوره ی دهساله ی آموزش در راستای توسعه ی پایدار واقع شده است.
ایجاد خوشه ی زیست-پزشکی در دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی به عنوان یک مرکز پزشکی قدرتمند و متشکل از یک بیمارستان مجهز، آزمایشگاه علمی-تحقیقاتی، زیرساخت های لازم از طریق جذب سرمایه گذاری خارجی از برنامه ها و اهداف مهم این دانشگاه می باشد. در این پروژه دانشگاه ها، شرکت های مهندسی، عمرانی و مالی قزاقستان، کره جنوبی، هنگ کنگ و سنگاپور مشارکت دارند. با هدف احداث خوشه ی زیست-پزشکی در دانشگاه ملی قزاقستان مرکز تشخیص طبی که اخیراً شخصاً بوسیله ی ریاست جمهوری قزاقستان جناب آقای نظربایف افتتاح شده است.
همکاری و تعامل با جهان اسلام یکی از اولویت های مهم سیاست خارجی کشور ما به شمار می رود. گواه این امر آن است که اخیراً کشور ما ریاست سازمان همکاری اسلامی را به عهده گرفته است، که قطعاً این امر به احیا و بهبود روابط فرهنگی و تبادل اطلاعات با جهان اسلام که در گذشته خدشه ی جدی به آنها وارد شده است، و همچنین به تعمیق همکاری جامع و همه جانبه با جهان اسلام کمک خواهد کرد. ریاست قزاقستان در سازمان همکاری اسلامی می تواند به عنوان یک دستاورد تاریخی بزرگ ملت ما در طول قرن گذشته تلقی شود.
دانشگاه ملی قزاقستان فارابی به عنوان یک دانشگاه پیشرو و معتبر در کشور تمام تلاش خود را در راستای توسعه و گسترش همکاری با دانشگاههای جهان اسلام مبذول می دارد و با دقت زیادی بر وضعیت امور مربوط به جهان اسلام نظارت دارد. و این امر فقط به خاطر اینکه ما یک دانشگاه معتبر تخصصی در حوزه ی تربیت نیروهای دیپلمات شرق شناس می باشیم نیست، بلکه به خاطر آن است که ما احساس پیوند و قرابت معنوی و فرهنگی با تمام مسلمانان جهان داریم.
تا به امروز، دانشگاه اقدامات مهم و فراوانی را در راستای ایجاد همکاری با دانشگاه های خاورمیانه صورت داده است. به عنوان مثال، دانشگاه ما با دانشگاه اردن و دانشگاه علوم و فناوری اردن چندین توافق نامه و قرارداد در زمینه ی علوم و آموزش منعقد نموده است. در همین راستا مرکز «الفارابی» نیز در دانشگاه اردن تأسیس شده است.
به زودی مرکز مشابهی نیز در در دانشگاه اِسکیشِهیر ترکیه و یک مرکز ترجمه ی زبانهای شرق، و همچنین مشترکاً با دانشگاه کراچی پاکستان آزمایشگاه و لابراتوار شیمی در مرکز بین المللی علوم زیستی و شیمی وابسته به دانشگاه کراچی تأسیس می گردد.
اخیراً دانشگاه مفتخر به پذیرایی از مهمان عالی رتبه دبیر کل سازمان همکاری اسلامی جناب آقای عیاد بن امین مدنی شده است. در جریان این سفر، سخنرانی درخشان ایشان برای هیأت علمی و دانشجویان دانشگاه برگزار شد و توافقاتی صورت پذیرفت که در زیر بدان اشاره می شود:
1) افتتاح مرکز اطلاعات سازمان همکاری اسلامی در دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی
2) تخصیص کمک هزینهی تحصیلی دانشگاه ملی قزاقستان برای شهروندان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی
3) مساعدت سازمان همکاری اسلامی در برقراری همکاری با دانشگاه های معتبر جهان اسلام
4) اطلاعرسانی در مورد اقدامات و برنامه ها در حوزه ی آموزش و علوم که در چارچوب سازمان همکاری اسلامی برگزار می شوند.
قزاقستان ایران را همسایهای صلحطلب در کرانههای دریای خزر میداند و مشتاق به توسعهی مناسبات و روابط فرهنگی و آموزشی با ایران است.
قزاقستان دولتی است که سهم به سزایی در مسئلهی خلع سلاحهای هسته ای و تحکیم امنیت هسته ای دارد و پیوسته میدان مذاکرات گروه «5+1» (کشورهایی چون روسیه، انگلیس، آلمان، چین، آمریکا و فرانسه) در مورد مذاکرات هسته ای ایران بوده است. توافق ایران بر سر برگزاری دیدارهای گروه 5+1 در قزاقستان توسط کشور ما به عنوان نشانه ای از اعتماد و همکاری متقابل این دو کشور در سطح بالا تلقی می شود.
شرقشناسان ما همکاری تنگاتنگی با مراکز فرهنگی مصر و ایران دارا می باشند. دانشگاه همچنین بصورت فعال با دانشگاه های معتبر ترکیه و مالزی در زمینه ی تبادل دانشگاهی، تربیت مشترک دانشجویان دکتری و همچنین با بسیاری از دانشگاه های کشورهای اسلامی اتحادیه ی سابق در حال همکاری و تعامل موثر است. از طرف دیگر، همکاری با بانک توسعه اسلامی توسعه یافته است. همچنین ما هرساله بالغ بر 200 دانشجوی افغانی در چارچوب برنامه های حمایتی دولت از افغانستان پذیرا هستیم.
ما از راهاندازی پروژه عظیم تاریخیِ راه آهن بین المللی قزاقستان-ترکمنستان-جمهوری اسلامی ایران، که مراسم بهره برداری ازآن 4 دسامبر سال 2014 میلادی با حضور رؤسای جمهور سه کشور برگزار شد، بسیار خرسند هستیم.
پایتخت سابق و بزرگترین شهر جمهوری قزاقستان یعنی شهر آلماتی در سال 2015 به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی اعلام خواهد شد. این چنین تصمیمی در آخرین جلسه ی شورای سازمان اسلامی، آموزشی، علمی و فرهنگی (آیسسکو) اتخاذ کرده است.
در این راستا به مناسبت سال «آلماتی به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی» 7 آوریل سال 2015 قرار است «همایش بین المللی فارابی» در چارچوب دومین کنفرانس فارابی که در آن نیز بازدید از شهر «اُترار» زادگاه ابونصر فارابی گنجانده شده است، برگزار گردد.
در این همایش تمامی دانشمندان و کارشناسان و متخصصان کشورهای دور و نزدیک از جمله کشورهای خاور نزدیک می توانند شرکت کنند.
23 و 24 آوریل سال 2015 کنفرانس بین المللی و علمی-کاربردی با مضمون «روابط تاریخی و فرهنگی قزاقستان و کشورهای عربی شامل: ریشه ها و پیدایش، دوره ی معاصر و دورنمای آن» با مشارکت و همکاری دانشگاه «العین» امارات متحده ی عربی برگزار خواهد شد.
هر دو کنفرانس به عنوان برنامه های سال 2015 کمیسیون جمهوری قزاقستان در امور مربوط به یونسکو و ایسسکو به شمار می روند.
در چارچوب توافقات به عمل آمده با بانک توسعه ی اسلامی، شهر آلماتی به مرکز منطقهای مالی و اعتباری در آسیای مرکزی مبدل خواهد گشت؛ و دانشگاه ملی قزاقستان الفارابی به عنوان دانشگاه معتبر کشور آمادگی خود را برای ایفای نقش پیشرو در تربیت نیروی های متخصص حوزه های اقتصادی و مالی اسلامی جهان اعلام می دارد.
دانشگاه ما که نام دانشمند و متفکر بزرگ را بر خود دارد تمام مسؤلیتهای خود را که برای تربیت متخصصین لازم است به خوبی می داند.
چرا که فارابی معلم و استاد بزرگ، نماد شخصیت و غرور جهان اسلام است و میراثش تأثیر بس زیادی بر شکل گیری و گسترش نه تنها فرهنگ اسلامی بلکه فرهنگ تمام جهان را دارد.
به همین دلیل، این دانشگاه برای همکاری بین المللی با دیگر دانشگاه های جهان اسلام تأسیس شده است. ما از برقراری و توسعه ی روابط با دانشگاه های ایران در راستای تأمین منافع دو کشور خرسند خواهیم بود.
گروه خبری: خبر روز
تاریخ ثبت خبر: 1393/09/27
تاریخ انقضای خبر: 1393/10/03
ویژه: بلی
گروه منبع: واحد ها
منبع: روابط عمومي
تعداد مشاهده: 1,204