متن خبر:
کنفرانس امنیتی تهران با موضوع «نظم امنیتی منطقهای در غرب آسیا» در تاریخ 21 آذر ماه 1395 در محل سالن اجلاس سران در تهران برگزار شد. در این کنفرانس که هدف از آن شناخت منطقه و ارائه تحلیل دقیق از آن، تولید و تقویت ادبیات فکر و ایده، مشارکت در تصمیمسازی، موجهسازی، اجماع سازی و آینده پژوهی نظم امنیتی خاورمیانه اعلام شده بود، دکتر داود غرایاق زندی، رئیس و دکتر محسن شریعتینیا، عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات منطقهای نیز شرکت کرده و به ارائه سخنرانی پرداختند.
دکتر زندی در مقاله خود با عنوان «دورنمای بحران داخلی عراق و تأثیر آن بر نظم منطقهای خاورمیانه»، به بیان این موضوع پرداخت که دورنمای وضعیت عراق بر آینده نظم امنیتی خاورمیانه و شمال آفریقا تأثیر بسیاری دارد. وضعیت عراق از آن روی واجد اهمیت زیاد است که در کنار بحران سوریه میتواند پیامدهای فراوانی برای نقشه خاورمیانه داشته باشد. وی با بیان اینکه مجموعهای از روندها در کنار هم سبب شده عراق از یک کشور ساختگی به کشوری شکستخورده و در نهایت ورشکسته بدل گردد، افزود: «بررسی روندهای طیشده، سه سناریوی تداوم وضعیت نیمه فدرالی و نیمه بسیط، فدرالی و تجزیه را نشان میدهد که در هر سناریو، پیشرانها و سدکنندهها مطرح شده و در ادامه نیز کارتهای شگفتیساز مورد بررسی قرار گرفته است.
به عقیده دکتر زندی، بهترین سناریو یا سناریوی ترجیحی، سناریوی نخست و امکان تداوم وضعیت کنونی در عراق و شکست داعش برای تمامی کشورهای منطقه و فرامنطقه و برای نظم و امنیت منطقهای و جهانی است. وی در نهایت پیشنهاداتی در راستای منافع ملی ایران برای آینده نظم عراق و خاورمیانه مطرح کرده و به بیان آنها پرداخت.
دکتر شریعتینیا نیز در مقاله خود با عنوان «چین در غرب آسیا: ثبات خواهی و گشایش جویی»، اشاره کرد که نظم امنیتی غرب آسیا در حال گذار است و تغییر در نقش مدیریتی قدرتهای بزرگ از ابعاد کلیدی این گذار محسوب میشود. بر این اساس، حضور و نقشآفرینی تدریجی چین در این منطقه را میتوان یکی از نمادهای مهم تغییر در نقش قدرتهای بزرگ محسوب کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی اشاره کرد که بر اساس یافتههای مقاله، خیزش مسالمتآمیز به عنوان مفهوم کلیدی سیاست خارجی چین و مسیر ژئواکونومیک قدرتیابی این کشور، ثباتخواهی و گشایشجویی را به عوامل کلیدی شکلدهنده به منطق اقدام آن در غرب آسیا تبدیل کرده است. از سوی دیگر، تاثیرات نقشآفرینی رو به افزایش چین ثباتخواه و گشایشجو، در قالب تغییر در نقش مدیریتی قدرتهای بزرگ، حفظ موازنه قدرت شکننده در این منطقه و ایجاد پنجرههای فرصت مقطعی برای بازیگران بومی قابل تبیین است.
گروه خبری: خبر روز
تاریخ ثبت خبر: 1395/10/13
ویژه: خیر
گروه منبع: پژوهشکده ها
تعداد مشاهده: 298