Quantcast
Channel: دانشگاه شهید بهشتی: اخبار
Viewing all articles
Browse latest Browse all 193770

سومین جلسه کرسی راهبردی محیط زیست شورای عالی امنیت ملی در پژوهشکده علوم محیطی برگزار شد

$
0
0
متن خبر:
سومین جلسه کرسی راهبردی محیط زیست شورای عالی امنیت ملی بیست و یکم آذر ماه در پژوهشکده علوم محیطی برگزار شد.
در ابتدای نشست دکتر لیاقتی مسئول کرسی راهبردی محیط زیست و رئیس پژوهشکده علوم محیطی اظهار داشت: جلسه امروز با محوریت موضوع حکمرانی محیط زیست با تاکید بر آلودگی هوا است.
 
WP_13950921_09_09_24_Pro.gif 
وی افزود: باید در نظر داشت مسالۀ آلودگی هوا از سه بُعد فنی، بعد مدیریتی و حاکمیتی و بعد شهرسازی و سبک زندگی قابل بررسی است که برای پرداختن همه‏جانبه و جامع‏نگر به مسالۀ آلودگی هوا باید این ابعاد به شکل جامع، یکپارچه و همراه با همدیگر مورد بررسی و واکاوی قرار گیرند.
WP_13950921_08_40_27_Pro.gif

در ادامه دکتر یوسف رشیدی،‌ عضو هیات علمی پژوهشکده علوم محیطی و مدیرکل ارتباط با صنعت دانشگاه شهید بهشتی در خصوص حکمرانی محیط زیست و آلودگی هوا سخنانی ارائه کرد.
وی با ذکر تاریخچه‏ای از آلودگی هوا در جهان در شهرهای بزرگ از جمله سال 1953 در لندن با تعطيلي بازي فوتبال و تعطیلی فرودگاه‏ها در پکن در سال 2013 و آلودگی اخیر هوای پاریس در دسامبر 2016 که به محدودیت تردد خودروهای شخصی و رایگان شدن حمل‏ونقل عمومی منجر شد به بیان عوامل موثر بر آلودگی هوا در يک منطقه پرداخت. که عبارتند از: عوامل جغرافيائی، عوامل توليد آلودگي و شرايط هواشناسي. که با توجه به مدیریت‏ناپذیری عوامل جغرافيائي و هواشناسي،‌ باید بر سياست‏گذاري براي كاهش آلودگي تمركز کرد.
WP_13950921_08_43_18_Pro.gif

به گفته دکتر رشیدی يكی از معضلات دیگر در مورد آلودگی هوا این است که با وجودی كه در گزارش وضعیت محیط زیست کشور (SOE) مشاهده مي‏شود که حجم و شدت برخی آلاینده‏ها در سال‏های اخیر كاهش یافته است اما احساس مردم اين است كه آلودگي بيشتر شده است؛ اين در حالي است كه مثلاً مشكل آلودگی منوكسيدكربن یا سرب در هوای تهران ديگر وجود ندارد و دیگر شاخص بالاتر از استاندارد گزارش نمي‌شود. نکته تاسف‏آور این که برخی رسانه‏ها و حتی برخی انجمن‏های علمی در این زمینه اطلاعات غلط و گمراه‏کننده به جامعه ارائه می‏دهند.
در ادامه دكتر لياقتي مسئول کرسی راهبردی با اشاره به موضوع حكمراني محيط زيست اظهار داشت طی دهه‏های گذشته مسئوليت‌ همواره بر عهده سازمان محيط زيست گذاشته شده است، در حالی که هم قوانين و هم بررسی وضع موجود نشان مي‌دهد سازمان كار چندانی نمي‌توانسته انجام بدهد. افزون بر این، یکی از رسالت‏های اصلی صندوق ملی محیط زیست تقویت و توسعه راهکارهای کاهش تولید آلاینده‏ها است.
دكتر سعید متصدي معاون محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست دیگر سخنران این جلسه بود که با تاکید بر اینکه راهبردهاي مبتني بر كاهش انتشار اولویت اصلي ماست، به ارکان حکمرانی خوب در کنترل آلودگی هوا پرداخت و اشاره داشت همواره سياسي كردن موضوعات تخصصي مشكل‏زا بوده و کمکی به رفع مشکل و حل مساله نکرده است.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد يك پايگاه اطلاعاتي ملي در حوزة آلودگی هوا اظهار داشت: بايد شفاف و مشخص شود عوارض (آلايندگي) 3 تا 5 هزار ميليارد تومانی كجا مي‌رود و برای چه اموری هزینه می‏شود؛ صندوق ملی محيط زيست كه موسسه‏ای وابسته به سازمان حفاظت محیط زیست و نهاد عمومی غيردولتي است مي‏تواند درآمدهاي مربوط به جرائم و غيره را جذب و با چرخه صحيح به سمت هدف هدايت كند.
دکتر متصدی بر همین اساس حمایت جدی دولت، بخش خصوصی، به ویژه صنایع و معادن بزرگ را از صندوق ملی محیط زیست خواستار شد.
معاون محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه افزود: رفع پایدار مسالۀ آلودگی هوا از منظر حکمرانی خوب مستلزم مشاركت همراه با مسئوليت‏پذيري همه سازمان‏ها و نهادها است؛ در كشور ما اما اين‏گونه نيست: همه انتظار جنگ با آلودگي از سوي سازمان حفاظت محیط زیست را دارند. بستن و مقابله مگر چقدر ممكن است؟ اگر خوب یا سخت‏گیرانه نگاه كنيم ممکن است حتی يك واحد صنعتي پاك هم نداشته باشيم؛ با همه این اوصاف در شهر تهران و در سال 95 نسبت به سال 92 حدود 50 روز بیشتر هواي سالم داشته‏ايم.
وی یادآور شد: موضوع بعدی در همین حوزه شفافيت است که ما دسترسي آزاد به اطلاعات داده‏ايم و تا پايان امسال هم كل 200 ايستگاه كشور به شکل برخط (آنلاین) قابل بهره‏برداري مي‌شود که در حال حاضر 160 ايستگاه برخط است. شفافيت نيازمند گردش اطلاعات و اطلاع‏رساني صحیح است.
در ادامه، دكتر اشرافی از وزارت امور اقتصاد و دارایی اظهار داشت شاخص‌هاي اقتصاد مقاومتي كشور در چهار بخش، ‌و از جمله محيط زيست، تدوين شده است.
سپس دكتر ذكائي، استاد دانشگاه شهید بهشتی و مسئول تهیه گزارش وضعیت محیط زیست کشور (SOE) اشاره داشت هزينه‌هاي اجتماعي آلودگی هوا زياد است: این رقم در سال 1383 حدود 120 هزار ميليارد تومان بوده است. در كشور به درستي ابعاد مسئله آلودگی هوا تبيين نشده است.
در ادامه دكتر كلانتري، مدیرکل آموزش سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تایید سخنان دکتر متصدی با اشاره به این که 22% جمعيت كشور در 2% مساحت كشور و در استان­های تهران و البرز ساكن شده‏اند بیان داشت تهران برنامه‌اي جامع براي كنترل آلودگي هوا ندارد در حالی که برای اصفهان يك برنامه با 8 محور و مشاركت 30 دستگاه با اهداف كوتاه،‌ میان و بلندمدت براي كنترل كيفي هوا تنظيم شده است.
در پایان و در جمع‏بندی جلسه، مهندس واحد دبیرخانه شورا با تشكر از دانشگاه شهيد بهشتي برای برگزاری مطلوب و پربار جلسات کرسی راهبردی محیط زیست تاکید کرد: مناسب است علاوه بر بحث آلودگی هوا دیگر مسائل مهم حوزه محيط زيست کشور با تاکید بر حوزۀ ديپلماسي محيط زيست احصاء شده و در ادامه براي هر یک از آنها راهبردها پيشنهاد شود.
گروه خبری: خبر روز
تاریخ ثبت خبر: 1395/10/01
ویژه: بلی
گروه منبع: پژوهشکده ها
تعداد مشاهده: 582

Viewing all articles
Browse latest Browse all 193770

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>