متن خبر:
بسمه تعالی
مقدمه
موضوع پژوهش "تأثیر فلسفه نوافلاطونی بر فلسفه اسلامی است" فلسفۀ اسلامی بخش قابل توجهی از فرهنگ ایرانی ـ اسلامی است که مشتمل بر حکمای بزرگ و آثار عظیم و گرانقدری است که در جریان تفکر اسلامی پدید آمدهاند. با کمال تأسف باید گفت که مطالعه و تحقیق دربارۀ چگونگی پیدایی و تکون فلسفۀ اسلامی و نگارش تاریخ آن، در این چند دهه اخیر عمدتاً توسط مستشرقان و اتباع عرب آنان صورت گرفته و هم اینک حاصل این مطالعات، به عنوان تاریخ فلسفۀ اسلامی، ترجمه شده و در اختیار اهل مطالعه به خصوص دانشجویان فلسفه است و در نتیجه پارادایم امروز تاریخ فلسفۀ اسلامی در ایران، پارادایمی است که مولود اندیشۀ مستشرقان است.
در پارادایم موجود، فرض اولی و اصلی این است که حکمای مسلمان هیچگونه اصالت و استقلالی ندارند و فلسفۀ اسلامی بیآنکه هویتی مستقل داشته باشد، در حاشیۀ یونان به وجود آمده و فلاسفه مسلمان، در نهایت شارح فلسفۀ یونانند.
احکام قطعی و پیشین مستشرقان در پارادایم حاکم، راه هرگونه پژوهش و تحقیق را توسط محققان داخلی و بومی مسدود کرده و در نتیجه پاسخ هر پرسشی را در باب تاریخ فلسفۀ اسلامی، باید در مطالعات و تحقیقات موجود، جستوجو کرد.
نگارنده که سالهاست درصدد آن است با مطالعات و تحقیقات خود که مبتنی بر محوریت "مسأله" و "متن" است و از روش "ظهورآگاهی" تبعیت میکند، از پارادایم موجود خارج شود و پارادایمی برتر به وجود آورد، در مسأله حاضر یعنی "تأثیر فلسفۀ نوافلاطونی بر فلسفۀ اسلامی" نیز حرکتی آغاز کرده و تا این جای کار به نتایجی متفاوت رسیده است. ذیلاً پارهای از این نتایج اجمالی را به اختصار بیان میکنم.
نتایج کنونی تحقیق
در حوزۀ مورد پژوهش یعنی «تأثیر فلسفه نوافلاطونی بر فلسفه اسلامی» نیز وضعیت همانگونه است که گفته شد. یعنی این مبحث نیز در وضعیت فعلی خود تابع اصل اساسی مطالعات غربی است دال بر اینکه باید برای فلسفۀ اسلامی، و تفکر فیلسوفان مسلمان، منبع یونانی جست.
در حال حاضر، فلسفۀ اسلامی ذیل عتوان «مکتب نوافلاطونی اسلامی» (به عنوان نمونه «تاریخ فلسفه اسلامی» ماجد فخری) مطرح است.
نامگذاری فلسفه اسلامی، به عنوان «مکتب نوافلاطونی اسلامی» ماجرای دور و درازی دارد که بخش عمدهای از آن به یک اثر به نام «ائولوجیا» باز میگردد. این اثر که در عصر ترجمه متون یونانی و سریانی به عربی، توسط ابن ناعمه حمصی به عربی ترجمه شده بود، توسط نخستین فیلسوف مسلمان یعنی ابویوسف یعقوببناسحق کندی اصلاح شد، در عنوان آن ذکر شده است که از آن «شیخ یونانی» است. در سنت فلسفه اسلامی «شیخ یونانی» را همان ارسطو میدانستند؛ و اثر مذکور را به عنوان اثری از ارسطو میشناختند.
نخستین بار محققی آلمانی به نام هاربرکر، در تعلیفات خود بر کتاب «ملل و نحل» شهرستانی، این رأی را مطرح کرد که «شیخ یونانی» نه ارسطو بلکه افلوطین است. پس از او این رأی مورد بحث و گفتگو، نقد و نظر قرار گرفت و تقریباً اتفاقنظر حاصل شد که «شیخ یونانی» ارسطو نیست. اما اینکه او دقیقاً کیست، و ماجرای کتاب «ائولوجیا» چیست، هنوز دقیقاً معلوم نیست اما اجمالاً عدهای قائلند که این اثر مربوط به یکی از شاگردان افلوطین یعنی فرفوریوس است که بخشهایی از «انئادها»ی افلوطین را تلخیص کرده و با افزودههایی از جانب خود، این اثر را پدید آورده است.
در حالیکه پروندۀ کتاب «ائولوجیا» همچنان مفتوح است و وضعیت این اثر از جهات مختلف نامعلوم است و اقتضای مطالعه و تحقیق بیشتر دارد، از جانب اکثر مستشرقان حکم قطعی صادر شد که چون این اثر، اثری نوافلاطونی است و حکمای مسلمان آن را خواندهاند و در پارهای از آرای خود متأثر از آن هستند، کل جریان فلسفۀ اسلامی، در ذیل اثر پدید آمده، و جریان نو افلاطونی است.
بدینترتیب در حالیکه پیش از این، کندی و فارابی و ابنسینا را فلاسفهای مشائی و پیرو ارسطو میدانستند، اکنون و در این چند دهۀ اخیر، آنان را نوافلاطونی و پیرو اندیشههای افلوطین و شاگردان او و کسانی میدانند که در حوزۀ فلسفه نوافلاطونی قرار دارند.
تا این جای مطالعات نگارنده به این نتیجه رسیده است که: اولاً هنوز وضعیت این اثر معلوم نیست و نمیدانیم که مؤلف آن کیست. و آیا صرفاً ترجمهای از بخشهایی از «انئادها» است و یا اثری تألیفی است که تحتتأثیر آرای افلوطین یا شاگردان او قرار دارد و ... .
ثانیاً این اثر علاوه بر اینکه در مواردی تحتتأثیر آرای افلوطین است، متأثر از ادیان توحیدی، به خصوص اسلام، و منابع اسلامی است.
ثالثاً علی فرض اینکه مجموعهای از آراء افلوطین و شاگردان او باشد، فیلسوفان مسلمان تا چه حد و اندازه متأثر از این اثر بودهاند؟
رابعاً در جریان فلسفۀ اسلامی صدها اثر سترگ تألیف شده و درون آنها صدها مسأله و مبحث فلسفی مورد بحث قرار گرفته که اکثر آنها در «ائولوجیا» و سایر آثار نوافلاطونی که در عصر ترجمه، به وجود آمده و در اختیار فلاسفه مسلمان بوده، مطرح نشده است.
همۀ این مباحث و دهها نکته و مبحث دیگر که به عنوان سرنخ به دست آوردهام و در گزارش بعدی بخشهایی از آنها را مطرح خواهم کرد، حکایت از آن دارد که جریان فلسفۀ اسلامی و فلاسفۀ بزرگی همانند کندی و فارابی و ابنسینا و دیگران، هرچند با فلسفه یونان آشنا بودهاند، فلسفهای مستقل را پی ریختهاند و مسایل خاص خود را مورد بررسی قرار دادهاند، در نتیجه باید بگوییم که «نوافلاطونی» خواندن فلاسفه اسلامی کاملاً زیر سؤال است و باید در آن تجدیدنظر اساسی شود.
این مرحله از گزارش خود را در همینجا به پایان میبرم، و ذیلاً دو نکته اساسی را میافزاریم:
نکتۀ اول ـ که مربوط به جریان تحقیق است ـ اینکه در جنب این تحقیق به این نتیجه رسیدهام که دو اثر، باید ترجمه شود.
اثر اول خود کتاب «ائولوجیا» است که گرچه پیش از این توسط مرحوم دکتر ملکشاهی ترجمه شده، اما صرف ترجمه، گرهی از مشکل این تحقیق وا نمیکند، بلکه باید این ترجمه به همراه مقدمهای در توصیف وضعیت «ائولوجیا» و نیز همراه شرح و تفسیر و تحلیل پارهای از مباحث کلیدی باشد که ترجمۀ موجود فاقد آن است. در این جا گامهایی در جهت چنان ترجمهای برداشتهام.
اثر دوم اثری است بسیار مهم به نام:
The Arabic Plotinus (A philosophical study of the Theology of Aristotle- written by peter Adamson 2002)
که شاید بتوان گفت آخرین اثری است که در این مورد به چاپ رسیده. در این اثر که به مطالعۀ «ائولوجیا» و مجموعه آثار منسوب به «شیخ یونانی» پرداخته شده، مطالبی وجود دارد که در عین حال که جوانب مختلفی از موضوع تحقیق این جانب را روشن میکند، مسایلی دارد که حتماً نیازمند نقد و بررسی است. به اعتقاد این جانب این اثر نیز باید ترجمه شود و به همراه تعلیقات و توضیحات مورد نقد و بررسی قرار گیرد که در این باره نیز بخشی از راه را طی کردهام.
نکتۀ دوم ـ اینکه این تحقیق، که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و میتواند در جهت اثبات هویت مستقل فلسفه اسلامی و فیلسوفان مسلمان، گامهای بلند و مفیدی را بردارد، نیازمند فرصت و فراغت بیشتری است.
Image may be NSFW.
Clik here to view.![فرصت مطالعاتی.jpg]()
Clik here to view.

زمان: دوشنبه 6/08/1392
ساعت 12 ـ 10
مکان: اتاق 215 دانشکده ادبیات و علوم انسانی
گروه خبری: فناوری و پژوهشی
تاریخ ثبت خبر: 1392/07/29
کلیدواژه: گزارشی از فرصت مطالعاتی دکتر نصرالله حکمت
تاریخ انقضای خبر: 1392/08/06
ویژه: بلی
گروه منبع: دانشکده ها
تعداد مشاهده: 1,064