همایش ملی «ایمنی در کتابخانه ها» برگزار شد
همایش ملی ایمنی در کتابخانه ها توسط انجمن علمی- دانشجویی و گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی با پشتیبانی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی، با حضور اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاهها در گروه علم اطلاعات و دانش شناسی و کتابداران، در روز چهارشنبه (۹ اردیبهشت) از ساعت ۸:۳۰ تا 18 در تالار عدالت دانشکده حقوق این دانشگاه برگزار شد. تعداد 150 نفر از اساتید، دانشجویان و کتابداران در این همایش شرکت کردند.
در ابتدا دکتر محمود حقانی معاونت پژوهشی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی به سخنرانی پرداختند، ایشان ضمن خیرمقدم و شادباش به مهمانان، از اهمیت کتاب و کتابخانه و کتابداران سخن گفت و کتابخانه را یکی از مهمترین پارامترهای توسعه و همچنین کتابداران را، تسهیل گران عرصه علم و دانش معرفی کرد.
سخنران بعدی، منصور میراحمدی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی بودند که با پشتیبانی خود به برگزاری همایش بسیار کمک کرده بود. دکتر میراحمدی در مورد انجمن های علمی و تقویت این انجمنها صحبت کرد و به اهمیت موضوع همایش و نقش کتابخانهها در تقویت دانش اشاره نمود.
در ادامه، دکتر امیررضا اصنافی استادیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی و دبیر علمی همایش، ضمن عرض خوشآمدگویی به همه مهمانان و تبریک ولادت حضرت علی در مورد علت انتخاب موضوع همایش به سخنرانی پرداخت. وی کتابخانه ها را یکی از نهادهای پویا معرفی کرد و بحث ایمنی را جزء مباحثی دانست که کمتر به آن پرداخته شده است او استقبال پژوهشگران و ارسال تعداد زیادی مقاله از شهرهای مختلف کشور به دبیرخانه همایش را نشان دهنده اهمیت این موضوع دانست. در ادامه بیان داشت که تعداد 108 چکیده مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد که بعد از داوری اولیه تعداد 77 مقاله برای ارسال متن کامل پذیرفته شد، که از آن تعداد 47 مقاله تکمیل شده و مجدد برای دبیرخانه همایش ارسال شد. کمیته علمی و داوری همایش متشکل از 20 نفر از اساتید برجسته حوزه ایمنی و علم اطلاعات و دانش شناسی بودند، بنابراین همه مقالات دو یا سه بار داوری شدند که بعد از انجام فرایند داوری تعداد 35 مقاله پذیرش شد. ایشان در ادامه از حامیان مالی و معنوی همایش، همچنین دانشجویان، اساتید، هیئت اجرایی و شورای سیاستگذاری همایش تقدیر و تشکر کردند.
سپس دکتر ابراهیم افشار زنجانی، استادیار گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه اصفهان در مورد ایمنی و امنیت انسان در کتابخانه ها صحبت کرد. وی این مبحث را در دو بخش «ایمنی محیط کار کتابخانه» و «بهداشت و ایمنی کارکنان کتابخانه» ارائه کرد. از نظر وی گردو خاک ناشی از کتاب، باعث بیماریهای تنفسی و جسمی زیادی در کتابداران خواهد شد که باید آموزش های لازم در این خصوص، به آنها داده شود. در رابطه با بهداشت روانی نیز، در مورد نوع برخورد کتابدار با مراجعه کننده، همکار و مقامهای بالاتر سخن گفت. وی اظهار داشت: باید در کنار آموزش های علمی، به بحث ایمنی محیط کار نیز پرداخته شود و تمرکز، تنها بر تولید مقالات علمی پژوهشی، قرار نگیرد. او اشاره کرد: ممکن است بسیاری از پژوهشگران این حوزه، در محیط های کتابخانه ای کار نکرده باشند و با این مسائل سر و کار نداشته باشند. اینها از مواردی است که همه کارکنان به آنان نیاز دارند.
یکی از سخنرانان ویژه همایش، جناب آقای نیتین کومار، مدیر بازار ایران در شرکت نافکو بود . موضوع اصلی سخنرانی وی در مورد سیستم گازی اطفاء حریق بود که جدیدترین روش برای مهار آتش در کتابخانه ها است. وی در ابتدا به اهمیت کتابخانه ها و ارزش و اهمیت منابع و نیروی انسانی اشاره کرد. سپس به موضوع حریق و سیستمها و مراحل اطفاء حریق پرداخت. او اظهار داشت: FM۲۰۰ بهترین گزینه برای اطفاء حریق است که در عین حال که مشکلات کمتری نسبت به سایر روشها دارد، از نظر هزینه نیز مقرون به صرفه است و ۷۰ درصد از بازار جهانی را به خود اختصاص داده است.
لازم به ذکر است که این همایش در ۴ پنل و در هر پنل، ۳ مقاله ارائه شد.
مقالات ارائه شده در پنل اول با موضوع «امنیت ساختمان و تجهیزات»
- بررسی تجهیزات ایمنی کتابخانهها در مقابل آتش سوزی بر اساس استاندارد ۹۰۹ NFPA با ارائه یلدا محمدی
- امنیت منابع و تجهیزات کتابخانهای در برابر سرقت در کتابخانه های پردیس دانشگاه شهید بهشتی با ارائه عطیه باستانی تجلی
-ارزیابی ایمنی منابع چاپی موجود در کتابخانههای مرکزی دانشگاههای وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری واقع در شهر تهران با ارائه سیده کبری پاشازاده
مقالات ارائه شده در پنل دوم با موضوع «امنیت اطلاعات»
-بررسی تحمل پذیری اشکال جهت افزایش امنیت در نرمافزارهای کتابخانههای دیجیتال با ارائه رقیه حجازی
-بررسی وضعیت امنیت اطلاعات در سیستم های اطلاعاتی کتابخانه دانشکدهها و پژوهشکده های دانشگاه الزهرا (س) بر اساس مدل ارزیابی امنیت سیستم های اطلاعاتی کتابخانه با ارائه الهه امیراینانلو
-امنیت اطلاعات در رایانش ابری: چالشی برای کتابخانه امروز با ارائه پری حسین زاده
مقالات ارائه شده در پنل سوم با موضوع «مدیریت بحران»
-تدوین برنامه راهبردی مدیریت بحران در کتابخانه های وابسته به آستان قدس رضوی با ارائه انیس میری
-بررسی مدیریت بحران در کتابخانههای موسسات و مراکز تابعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با ارائه جواد بشیری
-آموختن از دیگران: آشنایی با سه سیاست بهداشت و ایمنی با ارائه پریناز بابایی
مقالات ارائه شده در پنل چهارم با موضوع «پیشگیری از بحران»
-شناسایی و ارزیابی ریسک فاکتورهای کتابخانههای عمومی از دیدگاه کتابداران کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه با ارائه شیوا یاری
-بررسی وضعیت کتابخانهها در هنگام بروز شرایط اضطراری: پیشگیری از وقوع حادثه یا واکنش پس از وقوع (مطالعه موردی کتابخانههای عمومی استان فارس)
لازم به ذکر است که پس از ارائه مقالات هر پنل، پرسش و پاسخی میان اعضای پنل و مهمانان با سخنرانان انجام شد. در اختتامیه برنامه نیز، دکتر مظاهری، رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی سخنرانی کوتاهی ارائه کرد. در ادامه برنامه نیز از نویسندگان مقالات برتر تقدیر به عمل آمد.
آخرین بخش برنامه تقدیر از مقاله و پوستر برتر همایش بود که از طریق فرم ارزیابی که به همه شرکت کنندگان داده شده بود انتخاب صورت گرفت.
مقاله برتر: بررسی تجهیزات ایمنی کتابخانهها در مقابل آتشسوزی بر اساس استاندارد ۹۰۹ NFPA (یلدا محمدی)
پوستر برتر: تعیین وضعیت امنیت و ایمنی فیزیکی در کتابخانه های عمومی استان مازندران (مونیکا زارعی، دکتر میترا قیاسی)